Salon Magasin
Alt for skjønnhetsbransjen

Hudpleieskoler i Norge

0 1 507

Hudpleie på videregående nivå er en fulltidsutdanning som går over to semestre (1 år). Det settes vanligvis av 1 lesedag i uken. Skolen følger de offent­lige lære­planene i programfagene for VG2 og VG3, så som;

 • hudpleie
 • kroppsbehandling
 • spa
 • pedikyr
 • manikyr
 • makeup
 • massasje
 • epilasjon
 • dermatologi
 • bedriftslære
 • og annet
Noen skoler er nøye med hva slags produkter de bruker og det er ikke noe feil å velge en som fokuserer på sunne ingredienser i sine produkter.

Her opplister vi noen av de videregående skoler som finnes per i dag (skrevet 1 mars 2015):

Vg2 og Vg3 hudpleie:

Vær obs på at det finnes uttalige skoler der ute som ikke drives i henhold til samme læreplan som de videregående skolene.  Det finnes ikke noe regelverk som sier at en hudpleier skal være utdannet slik og nesten hvem som helst kan sette opp en skole å si at de utdanner hudterapeuter.   Det kan også hvem som helst begynne å jobbe med hudpleie og si at de er hudterapeuter. Det finnes ikke noen regler i Norge som beskytter slikt og det samme gjelder frisøryrket. Det har vært en del diskusjon rundt tema men så vidt jeg kjenner til så har man ikke enda kommet dit at man har beskyttet yrkestittel i Norge som frisør og / eller hudterapeut.

Dette betyr med andre ord at hvis jeg skulle ønske så kunne jeg begynne å klippe hår i morgen, si at jeg er frisør og ta betalt for det og ikke noen ville kunne bruke regelverk for å stoppe meg (skrevet 1. mars 2015).

Det gir å finne mange andre skoler innen hudpleie hvor du kan ta kurs eller komplett hudterapeut utdannelse;

Hvilken kvalitet skolene tilbyr – vet vi ikke – men vi setter pris på tilbakemeldinger og synspunkter.  Send oss gjerne linker til andre skoler innen hudpleie.  Det som de tradisjonelt tilbyr hvis de tilbyr «komplett» hudpleieutdannelse så er det disse fag:
 • Anatomi, fysiologi og sykdomslære
 • Dermatologi
 • Mikrobiologi og hygiene
 • Hudpleiefag
 • Ansiktsbehandlinger
 • Kroppsbehandlinger
 • Massasje
 • Spabehandlinger
 • Manikyr
 • Pedikyr
 • Hårfjerning
 • Farging og forming vipper og bryn
 • Kommunikasjon og etikk
 • Apparater og produktlære
 • Kosmetisk kjemi
 • Makeup og fargelære
 • Bedriftslære og logistikk
 • Salg og service (markedsføring)

Det er klart at noen kan faktisk bli flink på egen hånd og kan ha nok klokskap for å utdanne seg på egen hånd.  Det finnes jo alltid noen i verden som er først til å finne opp en kunnskap og først til å finne opp en skole og da må kunnskapen komme noe sted fra og da er det ikke fra en skole uten det er noen kloke der ute som faktisk har lest på egen hånd. Det skal man ha respekt for og ikke undervurdere til tross man per i dag ikke tillater  noen å operere som en lege uten eksamen og tillhørende utdannelse.  Jeg synes derfor at en aldri skal undervurdere mennesker som har utdannet seg på egen hånd. De kan være mer solid og dyktig enn de som har gått på skolen i hvert fall når det gjelder hudterapifaget.  Yrkesmessig fagkunnskap støttet opp med lesing av gode fagbøker kan faktisk gjøre deg til en meget skikkelig hudterapeut og det finnes ikke noen lov i verden som sier at den ene og den andre ikke skal kunne tilgodegjøre seg kunnskap på egen hånd.  Å andre siden da er det noen land som har gitt hudterapeuter en beskyttet tittel men enn så lenge har det ikke skjedd i Norge.

Det som man skal være klar over når man arbeider som hudterapeut, da spiller det ingen rolle om man har begynt uten formell utdannelse eller ikke, da er du som driver en salong og tar imot kunder, helt klart fullstendig ansvarlig for hvordan du gir behandlinger og det å gi feilbehandling er ikke noe som er av interesse og du som eier bedriften er ansvarlig for den slags.  Det finnes uttallige scenarioer hvor man kan trå feil hvis man ikke har riktig kunnskap, uten at jeg skal telle opp disse her, men for å nevne ett lite eksempel da kan for eksempel det å fjerne hår være en risikojobb hvis du ikke vet hva du driver med. Det samme gjelder de aller fleste andre typer behandlinger i hudpleieyrket og man skal ikke heller undervurdere viktigheten av at man skal faktisk vite nøyaktig hva det er man driver med.

Det blir til slutt kundene dine som får velge om du kan stå for det du sier eller ikke.  Slik det er i dag så er hudterapeut / hudpleier ikke et beskyttet yrke.  Og da må en som utdanner seg være forberedt på at en kan faktisk få konkurrenter som ikke er formelt utdannet.

En skal også være forsiktig å dømme de som eventuelt ikke har gått hudpleieskole men arbeider som hudpleiere.  Hudpleiefaget er i henhold til min mening en rimelig lett utdannelse (slik den gis i dag) som aller fleste skal kunne mestre uten komplikasjoner.  Det jeg biter meg merke allikevel er at mange av de hudpleiere jeg har blitt kjent med – ikke følger med nye trender og ny forsking.  Det kjennetegner mange hudterapeuter i dag.  De vet ikke hva som har skjedd de siste 10 åren – og det er faktisk – veldig mye!  For eksempel så vet jeg ikke om en eneste hudpleieskole som tilbyr fag innen næring. Det forbauser meg ettersom det i henhold til min mening, påvirker huden aller aller mest; hva du spiser og ikke hva du tilfører huden ovenfra og det er kun gjennom kosthold du vil kunne få holdbar forbedring av huden ettersom de aller fleste hudpleiebehandlinger kun arbeider med de øverste lag i huden og polerer bort død hud for å få frem en «nyere» og freshere look. Større fokus på næring hadde vært ønskelig og jeg lurer om ikke noen smart derute, snart vil starte med det på hudpleieutdannelse de tilbyr.  Jeg vet faktisk om skoler i USA som har begynt å bevege seg i den retningen.

Tips oss – send mail hvis du har noe å tillføye eller om vi ikke har fått med oss alt hva gjelder hudpleieskoler i Norge!

Skriv et svar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.